Luboš Mandát: ´Mutace´ aneb když malujeme s něhou

12.11.2013 10:09

Galerie PRE - Praha

12. 11. - 19. 12. 2013

 

Předseda představenstva, generální ředitel Pavel Elis, vedení společnosti Pražská energetika, a. s., a Agentura Gejzír nás pozvali na vernisáž výstavy obrazů malíře Luboše Mandáta  ´Mutace´, což je  zároveň název výstavy, pod kterou autor poprvé vystavoval v ´Galerii K´ již v roce 1994, kde se oprávněně zařadil mezi již renomované české i zahraniční umělce, což dokazuje fakt, že jsme tuto výstavu prodali celou do Švýcarska.

 

Mandát jako svébytný malíř a představitel undergroundu

Za zvuků kapely jsme se nad něžnými Mandátovými obrazy (většinu z roku 2013) pomalu a jistě rozpalovali. Jeho obrazy totiž naši představivost  nasměrovalyúplně jiným směrem, než jsme předpokládali, když jsme napoprvé spatřili barevné skvrny, domnívajíce, že jde o pouhou abstrakci, ale když nám začínaly v něžných obrysech z olejových obrazů z plátna vystupovat postavy žen a dívek a jejich půvabů…už jsme jen mlčeli…nečekaně jsme se stali svědky dramatických mutací, které se odehrávaly v našich tělech…vzbuzovaly v našich myslích neurčitý pocit štěstí...na rozdíl od mnoha současných moderních malířů, kteří vidí věci zcela pesiministicky...

 

Malíř "miluje fantazii, tu dámu, kterou si namluvit může jen ten, kdo umí vnímat její krásu.“

"Malíř Luboš Mandát odstartoval do výtvarného světa přes Střední grafickou školu v Praze a přes profesi fotografa. Jedno je zcela evidentní: umí se dívat, umí malovat, je ochoten popustit uzdu fantazii a udržet na uzdě výtvarnou kázeň. Mandátovy obrazy mají podobu velkých pláten, v nichž se obráží svět i kosmos, člověk i příroda, duchovno i konkrétno. Základem je akord - barevný i múzický, barevný i světelný, barevný i tvarový. Střety těchto světů nejsou silové, ale harmonické, přelévající, vyvažující - konečným výsledkem je proměnné dobrodružství. Luboš Mandát prošel fyzicky i umělecky makrosvěty i mikrosvěty, vystavoval doma i v zahraničí, velká plátna i diptychy či triptychy. Vymezení rámem je ohraničení výseku zřejmého oku, ale "děj" obrazu pokračuje i mimo jeho rámec. Síla každého Mandátova díla je v jeho dominanci. Do jeho sousedství nemůže citlivý sběratel umění zavěsit odlišnou výtvarnou kategorii, aniž by mu ublížil. To je třeba mít na paměti i s konstatováním, že naopak při vzájemném působení vedle sebe gradují."  (Bohumil Kolář)

 

Luboš Mandát

  • narozen 19. června 1961
  • Střední grafická škola v Hellichově ulici v Praze – rozšířená specializace – obor fotografie, polygrafie
  • původní profese: fotograf
  • 30. 3. 1994 – samostatná výstava Praha Galerie K
  • další výstavy např. v Muzeu policie,  Galerii v Curcachu (Švýcarsko), Prahka Restaurace Nebozízek, v Mariánských Lázních i v Karlových Varech…
  • je nazýván novodobým Faustem
  • autorovy obrazy jsou majetkem soukromých sbírek osobností společenského i politického života

Galerie PRE v ulici Na Hroudě ve Vršovicích je kulturní institucí s více než desetiletou tradicí. Její historie se začala psát již v roce 1998 – zároveň se slavnostním otevřením nové provozní budovy ředitelství Pražské energetiky. Po dokončení přestavby suterénních částí v roce 2004 se galerie přesunula do nových reprezentačních výstavních prostor, kde sídlí dodnes. Za dobu své existence se zde konalo více než sto atraktivních výstav umělců zvučných jmen i začínajících talentů.

 

Galerie PRE

Praha 10 – Vršovice (Budova B, Pražská energetika, a. s.)

Na Hroudě  1492/4,

 

Máme otevřeno ve všední dny od 12:00 do 18:00 hodin

Vstup: volný

e-mail: galerie@gejzir.eu

www.gejzir.eu

www.lubosmandat.net

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto:  autorka, www.gejzir.eu