Přehlídka výtvarného umění ´Samorosti´ v Galerii NoD aneb proč se - ´samorostlí´ umělci všech žánrů - nepochlubíme?

14.06.2013 14:59

Přehlídka výtvarného umění  ´Samorosti´  v Galerii NoD aneb  proč se - ´samorostlí´ umělci všech žánrů - nepochlubíme?!

Dostali jsme bleskovou zprávu ze dne 14. června 2013, že pražská Galerie NoD vyzývá amatérské i profesionální umělce, aby se  k účasti na přehlídce výtvarného umění s názvem ´Samorosti´, kterou NoD připravuje,  včas přihlásili.

Přehlídka je soutěžní

 ´Samorosti´ přehlídku výtvarného umění jsme připravili jako soutěžní .  Chceme tímto projektem  přizvat k dialogu o umění nestranné pozorovatele -- tvořivé osobnosti, samorostlé umělce.

 

Vítězům přehlídky předáme  ´Ceny publika´ a ´Ceny odborné poroty´

  • Se zakončením výstavy  rozdáme  i ocenění -- komise udělí svou cenu ´Cenu odborné poroty´, kterou bude možnost realizace měsíční výstavy v Café NoD.
  • Rovněž  předáme  i lukrativní ´Cenu publika´,  což bude večeře pro dva, láhev vína a volné vstupenky na představení  v Experimentálním prostoru NoD.

 

Koho v odborné porotě máme?  No, budou to:

  • česká zpěvačka a herečka Monika Načeva
  •  výtvarnice Kamila Ženatá
  •  divadelní režisér Jan Nebeský
  •  novinář Karel Oujezdský (Český rozhlas –Vltava)

 

Vernisáž jsme připravili sice až na pondělí  5. srpna  2013 v 19.00 hodin, ale již nyní až do 15. července 2013 se můžeme k účasti  přihlásit.

Co možná nevíme o Galerii NoD, jež vznikla v roce 2000?

Na poli pražské kulturní scény můžeme  experimentální prostor NoD považovat  za  místo, kde se setkáváme nejen  s  tvůrci různých  uměleckých druhů, ale i za  místo, kdy hranice  nejen mezi výtvarným uměním, ale  divadlem, hudbou a dalšími experimenty, prostě překračujeme.

Experimentální prostor NoD je provozován za podpory Hlavního města  Prahy a za podpory Ministerstva kultury České republiky

Kdo z nás ´samorosti´ budeme? 

,,Myslím, že v oblasti výtvarného umění je tenká hranice mezi úspěchem  a neúspěchem. Úspěch v umění je velmi selektivní záležitost; na základě  různých životních okolností se někomu podaří uspět a jinému zas ne. Také  hranice mezi uznávaným umělcem a samorostem je velmi tenká. Samorost je pro nás člověk, který tvoří přirozeně, nesystematicky, jeho díla  vznikají přirozeným vývojem. Samorost má potřebu tvořit a naplňuje své  touhy a vize bez ohledu na to, jestli bude uznán nebo ne,"  krásně nám to vysvětlila  koordinátorka přehlídky Veronika Zajačiková

 

Podmínky soutěže:

  • můžeme se přihlašovat do 15. července 2013
  • každý přihlášený dostaneme  po zaplacení zápisného ve výši 200 Kč k dispozici plochu do jednoho metru čtverečního (1 m2) , kterou můžeme využít pro své obrazy, kresby, objekty, fotografie a jiné

Galerie NoD

Dlouhá 33

110 00 Praha 1

Přehlídka ´Samorosti´

6. 8. – 1. 9. 2013

Více informací o podmínkách účasti včetně přihlášky nalezneme na  www.nod.roxy.cz

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5Rd5I1RZDOY&feature=player_detailpage

 

Tel.: +420 723 706 249

 

E-mail: sarka@roxy.cz ?

www.nod.roxy.cz

www.facebook.com/nodprague

 

Z tiskové zprávy zpracovala

Ing. Olga Koníčková

Foto:  internet