Praha fotografická 2014 aneb k vidění jsou originální fotografie Prahy od 62 autorů

11.06.2014 12:27

Staroměstská radnice  - Praha

Křížová chodba , Rytířský sál

11. – 29. 6. 2014

 

Byli jsme kolegou a naším spolužákem ze základní školy Janem Hanušem (Svaz českých fotografů)   pozváni na Staroměstskou radnici na slavnostní  vyhlášení výsledků soutěže, předání cen a zahájení výstavy 18. ročníku soutěže Cena Praha fotografická. A to přesto, že venku řádila třicetišestistupňová vedra. No, zvládli jsme to všichni na výbornou.

 

 Akce se konala v Brožíkově síni za účasti náměstka primátora hl. m. Prahy Ing. Václava Novotného, jenž řekl: „máme nové pohledy na město, které tak dobře známe“. Dále jsme přivítali starostu MČ Prahy  1 Oldřicha Lomeckého,  předsedu  devítičlenné  poroty fotografa Jiřího Všetečku, členy soutěžní poroty a další. Akci moderovala a ceny předávala kurátorka výstavy Věra Matějů. Hudební stránku zajistil kytarový virtuos Štěpán Rak, jenž je již od prvních ročníků spjat se soutěží Praha fotografická.

 

 

Výstava Praha fotografická (2014) představila vítězné a další vybrané snímky ze stejnojmenné soutěže. Neobvyklé snímky Prahy v provedení několika desítek autorů ukazují krásné i stinné stránky města. Připomínají pražské události uplynulého roku i proměnu metropole. Rozdílné rukopisy autorů skládají obraz města, jak ho vidí jeho obyvatelé, odlišný od turistických pohlednicových zjednodušení.

Soutěž nazvaná v sudkovském duchu od roku 1996 každoročně soustřeďuje ty nejlepší snímky Prahy, které vznikly v uplynulém roce. Do 18. ročníku soutěže bylo přihlášeno 1094 fotografií od 102 autorů.

Soutěží se tradičně ve 4 kategoriích –

Krása Prahy a její proměny

Lidé v Praze

Problémy Prahy

Kronika hlavního města

 

Specifické kategorie pro tento ročník byly Proměny města a Dnešní Letná a Bubny

 

Hlavní cenou je Cena primátora hl. m. Prahy, vyhlašovaná již druhým rokem. V uplynulém ročníku získal tuto cenu určenou fotografii nebo sérii fotografií výstižně zachycující život města v daném roce Jan Hanuš za sérii snímků Návštěvní den metra, v letošním roce patří fotografii Kristiána Bergmanna:  Labutě jsou v pohodě - povodně, červen 2013.

Starosta MČ Prahy 1 rovněž druhým  rokem ocenil fotografii nebo sérii fotografií vybranou návštěvníky výstavy. V předloňském roce se nejvíce líbil snímek Radomíra Režného V katedrále, vloni fotografie Richarda Horáka Psí počasí.

 

Ze  série událostí, které fotografové zachytili v Praze, si můžeme prohlédnout např.  záběry z Akademie věd po výbuchu plynu, záplavy, záběry z Barrandovských teras… každý si určitě vybereme.   

Přehled cen

 

Cena primátora hlavního města Prahy – hlavní cena

Cena starosty Městské části Praha 1 –  cena, kterou získává autor fotografie vybrané diváky na výstavě předešlé

 Cena pro nejlepší černobílou fotografii Foma Bohemia

Cena pro nejlepší experimentální fotografii Olympus

Cena Svazu českých fotografů

Cena Zväzu slovenských fotografov

 Cena časopisu FotoVideo

Ceny v kategoriích sponzorované firmami Centrum FotoŠkoda, Etnetera, Excel foto, Nikon a Pentax

 

 

Jako doprovodnou  výstavu, kterou pořádá sdružení Okamžik,  si můžeme prohlédnout  práce nevidomých sochařů, kteří  představují domovní znamení  

Domovní znamení jsou neodmyslitelnou součástí pražské architektury a provází nás v každodenním životě svou symbolikou i výtvarným zpracováním.  Z těchto důvodů domovní znamení posloužila jako námět pro výtvarné díly v keramickém ateliéru Konzervatoře Jana Deyla a střední školy pro zrakově postižené a v Hmateliéru- ateliéru hmatového modelování sdružení Okamžik.

Protože ve většině  případů jsou domovní znamení hmatově nedostupná, byli nevidomí sochařží seznámeni s jednotlivými náměty pomocí pracovních listů. Na nich byly motivy předvedeny do reliéfní podoby.  Nešlo o pouhé převedení reliéfních vzorů, ale o tvůrčí přístup a originalitu. Jako materiál byla použita šamotová hlína, která po vypálení získala podobu kameniny. (z oficiálního textu - PaedDr. Evžen Perout)

 

Máme otevřeno: 

pondělí:  11.00-18.00 hodin

úterý –neděle:  9.00-18.00 hodin

 


 

Vstupné: 80 Kč

Studenti, děti od  10 let, důchodci:  40 Kč

Hromadné návštěvy nad 10 osob: 30 Kč

 

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: ČTK)

Foto: autorka


P. S. Na plakát k letošní výstavě Praha fotografická jsme použili snímek Jana Hanuše (letos rovněž oceněný autor, v bleděmodrém, těsně před převzetím ceny + foto kostela sv. Ludmily vpravo)  a Richarda Horáka, design připravila Dana Bleyová.