Nový Malešický park v Praze 10 aneb proč tolik studeného kovu (kromě jednoho Čestmíra Sušky)?! Díky za něj!

27.10.2013 17:33

19. 10. 2013 - Nový Malešický park                                                                                           

Praha 10 – Malešice

 

O víkendu (19. 10. 2013)  jsme slavnostně otevřeli revitalizovaný park v Malešicích, v Praze 10.  U této akce jsme bohužel nebyli, ale v předvečer státního svátku 28. 10. 2013 jsme se vydali s fotoaparátem na sídliště Malešice, netušíc, jak to dopadne. A skvěle! Sluníčko svítilo o sto šest, lidé někde šopovali, případně byli u volebnich urnách, přístup psům do parku jsme zakázali, takže jsme fotografovali také o sto šest. Teprve doma jsme si uvědomili, že bychom mohli o tomto, můžeme říci, skoro futuristickém parku, něco napsat.   Moderní bezbariérový městský park je inspirovaný parky ve významných světových metropolích, například v Paříži.

 

Proč jsme revitalizovali?

Cílem úprav parku, který vznikl v 70. letech 20. století, byla potřeba moderního rekreačního centra, plného zeleně a možností k aktivnímu i pasivnímu  vyžití i odpočinku. Na tento záměr získala městská část Praha 10 dotaci z Evropských fondů. Rekonstrukce probíhala ve 3  etapách a celá akce byla konečně ukončena v těchto dnech.

 

V průběhu prací jsme odstranili některé křoviny, nacházející se ve špatném stavu. V rámci revitalizace se nicméně z důvodů stavby nepokácel ani jeden strom, park naopak získal 366 nových. A také jsme si povšimli, že za každé narozené dítě zde zasadíme nový strom.

 

Co v parku najdeme?

  • okruh pro cyklisty
  •  nové dětské hřiště i nové herní prvky (cvičební senior-park i hřiště pro handicapované
  •  320 nových laviček, 60 odpadkových košů, cyklostojany, pítka
  •  toalety- klasické WC - bezbariérové WC - přebalovací pult
  • informační tabule o historii a současném stavu parku
  •  vodní prvek s vodní kaskádou i samostatná solární osvětlení na 10 místech
  • zvukové prvky (lodní telefon) a atypické velké houpačky
  • dva cyklookruhy, jeden z nich využitelný pro injlajny, druhý bude zvlněný – adrenalinový
  • největší lanovou herní sestavu v Praze 10

 

Malešický park byl vybudován současně s přilehlým sídlištěm v 70. letech minulého století. Nachází se v nadmořské výšce 265 metrů a jeho rozloha činí přibližně 9 hektarů, díky čemuž jde o největší parkovou plochu v rámci MČ Praha 10.

 

Kolik jsme zaplatili?

- Celkové propočtové náklady projektu jsou ve výši 117 313 016,60 Kč. Z tohoto neschválené (nezpůsobilé) výdaje představují částku 14 725 626 Kč. Schválené způsobilé náklady projektu ve výši 102 587 390,60 Kč jsou rozdílem mezi celkovou částkou projektu a neschválenými výdaji.

- Povinná spoluúčast městské části je dle metodiky EU 7,5% ze způsobilých nákladů projektu, tedy částka 7 694 054,96 Kč.

- Poskytnutá dotace ve výši 94 893 335,64 Kč je 92,5 % ze schválených způsobilých nákladů projektu.

- Dofinancování MČ do celkových propočtových nákladů představuje částku 14 725 626,- Kč. Jedná se o tzv. nezpůsobilé výdaje. Tedy o část, která není nijak ze strany EU finančně podpořena.

Všechny uvedené údaje vycházejí s usnesení ZHMP č. 4/12 ze dne 17. 2. 2011.

 

Co jsme zjistili

Provoz vodních prvků a obsluha mobiliáře je ve zkušebním provozu. Postupně bude nastavován optimální rozsah údržby a doby provozu.

Prostor parku je hlídán městskou policií a bezpečnostní agenturou.

Návštěvníky z řad pejskařů žádáme o dodržování zákazu volného pobíhání psů mimo vymezené plochy. Volné pobíhání je povoleno na ploše u vstupu od ulice U Krbu a u vstupu u ulice Bydžovského (vyznačeno piktogramy). V ostatních částech parku je povolen pohyb psů na vodítku a jen na zpevněných plochách. Pítka nejsou určená k napájení psů.

Do pítek není možné vhazovat písek. Prosíme rodiče o dohled nad hrou dětí.

Trojúhelníkový zatravněný pozemek poblíž vstupu od ulice U Krbu byl v průběhu stavby vydán v restituci. S vlastníkem jednáme o možnosti dostavby parku.

30. srpna 2013: k tomu datu byl vydán kolaudační souhlas

 

Hodnocení:  75 %

Doporučujeme: na vycházky i dětmi, ve všech ročních obdobích, raději bez psů, překvapení nás nemine...!

Ing. Olga Koníčková

 

Foto: autorka

 

Dílo

Čestmíra

Sušky