Markéta Urbanová: ´ Černé panny´ aneb když se cítíme být vetřelci?!

20.12.2013 14:03

Galerie ERA svět - Praha

19. 12. 2013 – 31. 1. 2014

 

Vernisáž  výstavy  ´Černé panny´ Markéty Urbanové, jež  se konala  18. 12. 2013 v prostorách galerie ERA  světa na Jungmannově náměstí, zahájila Terezie Zemánková.  Přestože jsme o vernisáži nevěděli,  zjistili jsme naštěstí, že v galerii Era svět můžeme  shlédnout výstavu jedinečných obrazů jedné z nejvýraznějších uměleckých osobností mladší generace, Markéty Urbanové,  doplněnou o sochy dvou koní  Moniky Havlíčkové.

 

Umělecká individualita Markéty Urbanové se projevuje mezi dvěma póly, ať už jsou to staromistrovsky vyvedené figurativní kompozice, které jsou plné symboliky a historických odkazů, anebo krajinné scenérie na pokraji abstrakce. V jejích obrazech najdeme temná tajemství, osudovost,  romantizovanou až zerotizovanou smrt. Kalvárii  tu protínáme karnevalem, smrtelné vypětí spojíme s oslavou života a extázi rozkoše s agónií utrpení, protože v lidském životě všechno spolu úzce souvisí….

 

Ze životapisu Markéty Urbanové

  •  17. 8. 1978 narozena v Turnově
  • 1993 – 1996: Střední uměleckoprůmyslová škola v Turnově
  • 1997 – 2003: AVU v Praze – ateliér klasické malby (prof. Z. Beran)
  • 2005 pedagog - asistent na AVU v Praze
  • 2007 členka S. V. U. Mánes
  • 2010 členka stuckistické skupiny, mezinárodní um. Směr
  • její výtvarnou doménou jsou 1) kresby, 2)  malby – figurální, krajiny, kříže, věnce, struktury, skicy   a smalt a 3) grafika
  • žije a pracuje v Praze
  • kolem roku 2000:  hyperrealismuss
  • od 2010: dominuje tématika černých nevěst
  • autorka považuje malbu smaltem za silný zážitek a jedinečný experiment
  • www.marketa-urbanova.cz

 

 

 

 

 

Monika Havlíčková  a její osamělí koně

Výsledkem dosavadních uměleckých snah sochařky je klasicky koncipovaná sochařská práce , postavená na úctě k historické tradici antiky a renesance. Dlouhodobě se zabývá jedním, a to nelehkým  tématem  koně a jezdecké sochy. Monika v roce 2000 ukončila studia v ateliéru profesora Jiřího Beránka na Vysoké škole Uměleckoprůmyslové v Praze.

 

" …kůň je v historii vnímán především jako symbol, jako další síl,  a to mě inspiruje," prozradila sochařka v rozhovoru pro Český rozhlas.

"Jako materiál používám sklo a cement, dá se říct, že jsou z betonu. Pokud se týká zpracování povrchu, ta socha si o to říká sama, rozdíl je pouze v tom, zda je určena pro interiér nebo exteriér. Použití plátkového stříbra dodává soše další dimenzi…", doplnila Monika Havlíčková.

 

monika.havlickova@email.cz

www.erasvet.cz/prostor

jungmanak@erasvet.cz

 

Era svět

 110 00 Praha 1

Jungmannovo náměstí 767/6

Telefon: 224 284 568

 

Máme otevřeno:

pondělí –pátek:  8.30 – 19.00 hodin (prodloužení otvírací doby, koná-li se akce)

sobota:   9.00 – 15. 00 hodin

vstup: zdarma

 

Hodnocení:  99 %


Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Jak jsme přišli k prostoru ´Era svět´?!

Poštovní spořitelna Era přišla s novým prostorem ´Era svět´, který najdeme  na Jungmannově náměstí.  Dříve jsme budova sloužila i jako výstavní síň Aurora, poté tam mimo jiné se usadilo  Občanské fórum, pak nějaký obchod s brakovým textilem, později jsme tam měli mít knihkupectví  Kanzelsberger…poté dlouho dobu nic…až jsme konečně otevřeli  éru  prostoru ´Era svět´.

 

Zvenku vidíme kavárnu, ale současně můžeme zde najít přednáškovou síň, galerii, kde  nabízíme  prostor lidem s tvořivými nápady i inovacemi. Zde tedy podporujeme nové nápady v oblasti technologií, designu a umění.

´Era svět´ jsme koncipovali jako multifunkční prostor, který jsme rozdělili  do tří specifických pater.

  • Vstupní část ´Era světa´ jsme  vyhradili  pro kavárnu. V nabídce je fair trade káva Aspretto, fair trade čaje, nealkoholické nápoje, studený bufet.  Součástí vstupní zóny je bankovní zóna, depozitní bankomat a videokonferenční místnost.
  • 1.  patro funguje především jako coworkingové centrum (sdílená kancelář) s běžným kancelářským zázemím. Můžeme ho přestavět do podoby konferenční místnosti, mohou se zde konat workshopy pro 20 lidí, i přednášky pro 100 osob. Prostor je plně vybaven pro prezentace.
  • suterénní prostory jsou uzpůsobeny jako výstavní foyer. Výstavní foyer je přístupný pro veřejnost zdarma vždy během otvírací doby ´Era světa´´.  V suterénu je také hlavní konferenční sál s kapacitou až 60 míst. Sál slouží pro prezentace, přednášky, filmové projekce nebo workshopy. (zdroj: www.citybee.cz)