Marie Šeborová a Jean-Paul Chablais :´Způsob bytí´ aneb setkání s rudými koňmi i Amazonkami

07.02.2014 13:25

4.  – 28. 2. 2014

Výstava nazvaná ´Způsob bytí´ představila současnou tvorbu sochařky Marie Šeborové a francouzského sochaře Jean-Paula Chablais. Výstavní koncept je postaven na vzájemné konfrontaci, ale i vzájemném dialogu mezi umělci odlišného výtvarného zaměření. Abstraktní díla (sochy, asambláže, obrazy ) J-P. Chablais, charakterizovaná kombinací různých materiálů, vytváří kontrast ke klasické figurativní tvorbě M. Šeborové (plastiky, reliéfy, kresby). Nás upoutali jako symbol síly  zejména rudí koně…a Amazonky ...

Marie Šeborová

  • Narozena 1966 v Kroměříži.
  • Studovala na Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru kresby profesorky Jitky Svobodové a v ateliéru figurálního sochařství a medaile profesora Jana Hendrycha.
  • V průběhu studia absolvovala studijní stáž u profesora Jana Koblasy v německém Kielu a studijní cesty po Francii a Itálii.
  • Po studiu na AVU pedagogicky působila dva roky na restaurátorské škole v Litomyšli.
  • Byla spoluzakladatelkou sochařského sdružení Sculptura, které bylo organizátorem sochařských sympozií v opukovém lomu Přední Kopanina v Praze 6.
  • Žije a pracuje v Praze, v ateliéru na venkově a často se také účastní sochařských a medailérských sympozií, uměleckých projektů a výstav v zahraničí ( Evropa, Austrálie, Asie ).
  • Její díla byla několikrát oceněna (první ceny: II. Sochařské symposium Woerden 2007, Holandsko, 29. Medailérské symposium Nyíregyháza 2005, Maďarsko).
  • Sochařské realizace Marie Šeborové jsou trvale instalovány ve veřejných prostorech v České Republice (Dobřichovice u Prahy, Zámecký park ve Vlašimi, Sochařský park v Uherském Brodě, Sochařský park v Těrlicku) a v zahraničí a jsou součástí veřejných a soukromých sbírek.

Tvůrčí směřování Marie Šeborové není konceptuální, naopak stojí poněkud stranou současných tendencí ve vizuálním umění. Vychází z tradičního sochařského školení.  V ohnisku jejího zájmu je ´klasická´ socha. Ve svých pracích se často vrací k tématu figury, těla, tělesnosti a hledá svůj vlastní způsob pro jeho zpracování.  V kresbách, které jí poskytují prostor pro rychlý záznam nápadu, pocitu, myšlenky, klade důraz na plastický objem a místy až reliéfní strukturu povrchu. Obsahově se jedná o snahu po vyjádření esenciální ženskosti, slovně těžko sdělitelných intimních pocitů, tělesnosti...                                          

www.marieseborova.eu

Jean-Paul Chablais

Narozen 1952 ve Francii. Člen Maison des Artistes Paris.

  • Stále zastoupen v Galerii L‘Art en Mouvement v Paříži.
  • Pravidelně vystavuje od roku 1974.
  • Od roku 2007 žije a tvoří také v Praze.
  • Jeho dílo tvoří monumentální i komorní abstraktní skulptury a nástěnné práce - asambláže, charakteristické kombinací různých materiálů – kámen, dřevo, kůže, juta, provázky, kov.
  • Svá díla tvoří ve Francii, České republice, Evropě, Austrálii, Severní a Jižní Americe, Mexiku, Kostarice, Asii, kde se zúčastnil velkého počtu výstav a sochařských sympozií.
  • Jeho umělecká díla jsou instalována v mnoha státech světa a jsou součástí veřejných a soukromých sbírek.

„Žádný objekt mezi Chablais sochami není strnulý. Konstrukce bez hranic nebo hmota  materiálu - kámen, dřevo, lana - jsou jen náznakem, sloužícím k propojení prostoru, jsou výzvou k rozletu, podnětem k napětí a chvění. Ať už jeho sochy spočívají na zemi, nebo jsou vyzdviženy na podstavcích anebo jsou zavěšeny na stěně, jsou schopné vyvolat svými pevnými elementy resonanci, napětí v prázdnotě. Sugesce bez udání důvodu, bujaré, pružné, bloudící, jejichž spoutání zůstává stálým přáním…“

Galerie Portheimka

150 00 Praha 5 – Smíchov

Štefánikova 12

 

Tel: 257 322 176

www.galerie-portheimka.cz

              

Máme otevřeno: úterý - neděle 13.00 - 18.00 hodin

Vstupné: dospělí 30 Kč,žáci, studenti, důchodci 15 Kč, skupiny (od 10 členů) 10 Kč

                 držitelé ZTP zdarma

Hodnocení:  85 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj tisková zpráva)

Foto:autorka