Husa Líza aneb když se chceme mermomocí odlišit

12.03.2013 11:17

Husa Líza  aneb  když se chceme mermomocí odlišit

Petr Horáček

 

Maminka je první, která jim zprostředkovává nové dojmy, které děti nacházejí nejdříve doma, a pak venku za dveřmi svého domova. A k tomu jim napomáhají pohádkové i nepohádkové příběhy, které máma i táta svým dětem čtou. Neznám dítě, které by své mámě či tátovi rádo nenaslouchalo, když ve své postýlce se ukládá ke spánku.

 

Když dítě časem zjistí, že se s knihou dá pracovat tak, že se v ní dá listovat, případně i pastelkami čmárat, a tak procvičovat i svou motoriku, jako jsem to dělala já, je to pak vše o. k.! Máme vyhráno! Dítě si našlo ke knize svůj aktivní vztah, a to považujeme i v současné době počítačů a mobilů za důležité. Protože z něčeho vyjít musíme.  

 

Kniha pro nejmenší

Na první pohled nás upoutá obálka, kde dominuje jednoduchá kresba hrdinky Husy Lízy.  Kresba Petra Horáčka působí velmi jednoduchým dojmem, ale protože knihu koupíme našim dětem, těm nejmenším, je to naprosto v pořádku.  Protože naše děti se učí poznávat svět od toho nejjednoduššího.

 

O huse Líze

Příběh o husičce Líze nepovažujme za pohádku. Je to spíše taková bajka. Husa Líza na své cestě za vysněnou představou, že bude jiná než ostatní husy, pozná, že je to všechno nesmysl. Chtěla totiž umět všechno. Chtěla umět klapat zobákem tak silně jako tukan, viset hlavou dolů jako netopýr, plavat pod vodou jako tuleň, klouzat se jako tučňák, běhat jako pštros a skákat tak jako klokan. Ale když zařve tak silně jako lev, a to víckrát, aby ho upoutala, a když se jí to povedlo, nezbylo jí nic jiného, než si rychle zachránit svůj holý život. A jak to dopadne, to je na nás na čtenářích, když knihu až do konce prolistujeme.  V každém případě snad nejen husa Líza, ale i my s dětmi pochopíme, že občas být jednou z davu není také tak špatný nápad. No, musíme to dětičkám však vysvětlit i z jiné stránky. Nemyslíme tím totiž, že naše děti budou vždy všechny stejné jako ty ostatní. To abychom pak od syna či dcery neslyšeli:  „To můj/moje kamarád/dka se také neučí, a tak proč bych měl já?“ Přeji hezké chvíle s touhle útlou, ale precizně zpracovanou knížkou, vhodnou pod vánoční stromeček.

 

Petr Horáček

Výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih (zatím jich vyšlo 25 a na dalších pracuje). Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků, kniha ´A new house for mouse´ byla v Holandsku (po překladu) zvolena nejlepší dětskou knihou roku 2006. Kniha Silly Suzy Goose získala v USA několik prestižních knižních ocenění. Petr Horáček žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. ´Husa Líza´ a ´Nový domek pro myšku´ jsou první knihy P. Horáčka, které vycházejí v České republice v nakladatelství Portál. Chystáme vydání dalších titulů výtvarníka Petra Horáčka.

 

Název knihy:  Husa Líza

Z anglického originálu:  Silly Suzy Goose

Přeložila: Marie Těthalová

Odpovědná redaktorka: Marie Těthalová

Obálku podle původního vydání upravila: Kateřina Tvrdá

Cena: 159,- Kč:

Vydavatel:  Portál, s. r . o.  jako svou 2316. publikaci

Rok vydání: 2012

Počet stran: 40 

Vazba: pevná

Žánr: beletrie dětská

Hodnocení:  80 % 

www.portal.cz

e-mail: obchod @portal.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Portál