´Zimní kompost´ aneb proč nás Rittstein cestou kamennou vede?!

17.11.2013 16:28

ARTATAK Gallery – Praha

15. 11. 2013 - 16. 1. 2014

 

Byli jsme ve čtvrtek 14. 11. 2013 v 19.00 hodin pozváni  do galerie Artatak, v dokonale zrekonstruované industriální hale č. 12,  na vernisáž výstavy  ´Zimní kompost´ , kterou připravil  ateliér Malba III.  – pod vedením Michaela Rittsteina a Romana Franty (AVU).

 

Své práce zde vystavili profesoři prof. Michael Rittstein, doc. Roman Franta,  studenti Zuzana Dvorská-Šípová, Beata Kuruczová, Jan Harant, Ondřej Doskočil, Michael Nosek, Adéla Lustigová, Kateřina Čápová, Jan Heres, Tomáš Honz, Kateřina Ondrušková, Markéta Bábková, Barbora Dohnalová, Miriam Martásková, Štěpán Molín, Markéta Kolářová, Pavel Froněk, Pavel Dušek, Lenka Kerdová, Dominik Běhal, Barbora Myslikovjanová, Matěj Macháček, stážisti Alexandra Dragomir, absolventi Jiří Bouma a Alžběta Josefy.

 

Při zahájení výstavy jsme byli upozorněni profesorem RIttsteinem,  že se mu zde v galerii Artatak líbí a že práce studentů nemusejí být vždy mistrovská díla, ale že můžeme doufat, že se s některými z nich v budoucnu setkáme jako  s úspěšnými malířskými mistry…

 

Výstavu s věru vtipným názvem ´Zimní kompost´ připravil jeden z ateliérů AVU, jeden z nejzajímavějších ateliérů AVU poslední doby.  Můžeme zhlédnout přehlídku prací mladých talentovaných umělců pod vedením ve světě známého profesora Michaela Rittsteina, mistra moderní novo-barokní malby a Romana Franty, asistenta ateliéru, významného malíře současnosti vystavujícího na zahraničních výstavách, kteří výstavu zaštítili.

 

Když je vzorem Michael Rittstein!?

Za několikaleté fungování ateliéru Malba III. prof. Michaela Rittsteina na pražské AVU se ukázalo poměrně jasně, jací studenti jsou do něj přijímáni a jakým směrem se bude vyvíjet jeho koncepční charakter. Michael Rittstein představuje velmi silnou autoritou a přirozený vzor. To má vliv i na příliv a vysokou kvalitu prací jeho studentů. Důkazem toho je to, že tento ateliér absolvovalo několik dnes již poměrně úspěšných výtvarníků, jako například Alena Anderlová (1999 - 2005), nebo Martin Salajka.

 

Od zobrazení narativního až k expresivnímu

Všeobecně v ateliéru Malby III. klademe důraz na transformaci běžných životních úkonů, situací a společenských fenoménů. Hlavním principem, na základě kterého zde studenti pracují, je komunikace - nejen s ostatními kolegy v ateliéru, ale především s vnímatelem samotného obrazu. Sklony k narativnímu až expresivnímu zobrazení jsou patrné velmi často stejně jako snaha o čistotu, nikoli ve formálním smyslu, ale o čistotu myšlenky, o spontaneitu, která vede přirozeně k nalezení ideálního výrazu. Tím se ateliér liší od ostatních malířských škol na Akademii. Škola Michaela Rittsteina působí tedy jako prostor pro volnou komunikaci, kdy jasnější představa o tom, co chci vlastně dělat a jak je důležitá již od začátku studia. (z tiskové zprávy)

 

Byli jsme ještě týmem ARTATAK srdečně pozváni na doprovodný program k výstavě, který se bude konat v rámci ARTATAK design marketu  21. 11. 2013 od 17.00 hodin.

 

Galerie ARTATAK – hala 12 (15?)

Praha 9 - Horní Počernice

Bystrá 761

 

Jak se do galerie Artatak  dostaneme? 

Metro Černý Most, a pak jedna stanice autobusem za Chvaly, 5 minut pěšky přes železniční koleje

 

Máme otevřeno: denně 11.00 – 19.00 hodin

www.artatak.cz

 

Hodnocení:  80 %

 

Tým  ARTATAK:  Eliška Furčáková, Jana Peštová, Zuzana Beňová

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Ak. m.  Michael Rittstein studoval na SOŠV Václava Hollara v Praze (1964-1968) a u prof. A. Paderlíka na AVU v Praze (1968-1974). Patří k nejvýznamnějším představitelům expresivní figurální malby. Výrazová nadsázka, tvarová deformace, nezaměnitelný kolorit, groteskní děje, sarkasmus a vtip,  děsivé vize ze směřování konzumní společnosti a její fetišizace, to vše patří k Rittsteinovi. Michael Rittstein se věnuje i prostorovým instalacím, kresbě, ilustracím a volné grafice. Od roku 2001 vede ateliér malby AVU v Praze.    Je zastoupen v četných významných sbírkách (Národní galerie v Praze, Galerie hl. města Prahy, České muzeum výtvarných umění v Praze, Památník národního písemnictví Praha, oblastní galerie v ČR, Ministerstvo kultury ČR, Centre Pompidou Paříž, Albertinum Vídeň, a soukromých sbírkách v ČR, v Evropě a USA.