´Klidožití – zátiší ze Strahovské obrazárny´ aneb nevšedně nahlédneme do církevní sbírky obrazů

12.12.2013 11:52

GATE

Galerie a informační centrum Středočeského kraje

 11. 12.2013 – 28. 2.2014

 

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci k dlouho očekávané výstavě, kterou připravila GATE Galerie a informační centrum Středočeského kraje ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově. Výstavu jsme pojmenovali neobvyklým názvem ´Klidožití´, což byl původně složený výraz z němčiny či angličtiny pro výraz ´zátiší´, a to  z dob minulých lingvistických pokusů o nová česká slova  Naštěstí nečesky nezvukomalebný výraz ´klidožití´ nebyl tenkrát přijat, ale jako název  pro výstavu nám připadal příhodnější než slov, sice krásně české,  ´zátiší´. A to z mnoha důvodů,  jak řekl ředitel GATE, pan Michal Kašpárek, protože v dnešní předvánoční době trochu toho klidu v žití potřebujeme…

 

Jak podotkl ředitel Strahovské obrazárny, Mgr. Libor Šturc, je rád, že se výstava uskutečňuje v těchto rozsáhlejších prostorách, než jsou ve Strahovské obrazárně. A že hledali s GATE téma, které by bylo divácky přitažlivé, a tak vybrali téma ´zátiší´. Některé  ze dvou stovek, které Strahovská obrazárna vlastní,  některé z obrazů, které můžeme v GATE nyní zhlédnout, museli restaurovat, protože po jejich restituci z Národní galerie nebyly příliš v dobré kondici  (zhruba od roku 1950  do roku 1992 byly v depozitáři a byly vystavovány většinou jen jednou). Připravujeme již několik let spolu s kurátorkou výstavy s PhDr. Hanou Seifertovou nový soupisový katalog z obrazárny Strahovského kláštera. Obrazový fond obsahuje sbírku obrazů z doby 17. až 19. století,  kterou založil roku 1835 opat Jeroným J. Zeidler. Vedle církevních námětů, historických scén a krajinomalby bylo v kolekci hojně zastoupeno právě zátiší.

 

Kolekce zátiší ze sbírek Strahovské obrazárny

V překrásném prostředí galerie GATE můžeme zhlédnout část obrazové sbírky (čítající 1400 položek) premonstrátského kláštera na Strahově, tj.  obrazů, které se dotýkají tématu zátiší. Neopomenuli jsme ani díla významných středoevropských umělců i práce dnes pozapomenutých malířů. 

 

´Zátiší  se právě počátkem 19. století dostávalo  do popředí sběratelského zájmu, ačkoliv se malba věcí a přírodnin setkávala s příznivou odezvou již od začátku 17. století. Taková díla se vzdala zobrazování dějů a událostí, působila svou statičností a klidnou atmosférou. Ve své době bylo zátiší moderním uměleckým výkonem, novinkou, která překvapovala a okouzlovala současníky rozmanitými tematickými možnostmi uvnitř jednoho žánru. Bohatství námětů zátiší přitahovalo sběratele, nejprve v aristokratickém prostředí, posléze i u jiných milovníků umění.

 

Pět kapitol ´zátiší´

Jak novinářům sdělila PhDr. Hana Seifertová, kurátorka, výstavu s názvem ´Klidožití´  členíme do 5 kapitol:

V kuchyni a u stolu

Květiny doma

V přírodě

Lovecká vášeň

Kabinet přírodnin a kuriozit

V kuchyni a u stolu

Jednou z cest, kterou se ubíral rozvoj zátiší, byla emancipace motivů nádob, ovoce, květin. Takové detaily jsme vyčlenili z figurálních scén, v nichž bylo zobrazení věcí důležitou součástí. Na obrazech spatříme různé lahůdky…dívejme se sami a kochejme se jimi…

 

Květiny doma

Kytice byly  u sběratelů obrazů velmi oblíbené. Vedle velkých vyobrazení dekorativně bohatých kytic, které byly určených do velkých prostor aristokratických paláců zde nalezneme drobné malby, jež zavěšené na stěně příbytku měšťanů byly jedinečným potěšením zejména v zimním období.

 

Nás speciálně zaujaly dva obrazy malované na dřevě, od autora Carla Castnera z roku 1717 - 1723 : Dětská busta věnčená květinami I., II.  Podle slov paní Seifertové, jde o dva obrazy velmi unikátní, jde o busty mrtvých dětí…!

 

 

V přírodě

Mít kus malované přírody doma, spojené s pozorováním živočichů – ptáků, motýlů, hmyzu, ještěrek nebo malých hlodavců, to zaujalo holandské malíře hlavně v 17. století…Nechybí zde malby, zachycující zákoutí s ptáky a motýly, zajíce, plaše vyčkávajícího mezi stromy nebo druhy ptáků, které lze v přírodě zahlédnout jen letmo. Drobnou zvěř pak najdeme též na obrazech s loveckými trofejemi.

 

 

Lovecká vášeň

Objevování přírody  a zaujetí pro její neobyčejnou rozmanitost se stalo tematickou stálicí malířství po celé 17. století. K námětům se brzy připojil zájem o lov. Lov byl původně sportem či zábavou vyhrazenou panovníkovi a šlechtě.  Původním záměrem holandských malířů, kteří dříve vyobrazovali nejdříve především  krajiny s lovci, byla snaha zaznamenat věrně podobu úlovku – lovecké trofeje. A to již tak úplně u vystavených obrazů nepředpokládáme.

 

Kabinet přírodnin a kuriozit

V kabinetu jsme vystavili ukázky tisků z fondů Strahovské knihovny. Botanické spisy a grafiky se zobrazením rostlin a zvěře sloužily nejen důkladnému poznávání přírodních zákonů, ale stávaly se také vhodnými předlohami pro malíře. Trojrozměrné předměty ve vitrínách (mušle, lastury, škeble)  připomínají sběratelské kolekce Strahovského kláštera, mezi nimiž vyniká kabinet kuriozit, v němž se vedle sebe ocitají různorodé muzejní exponáty z rozličných oborů přírodních věd.

 

 

Kuriozity výstavy

Společně s obrazy, jež byly v minulosti prezentovány na různých výstavách a to jak v doma, tak i v zahraničí, se v této expozici představí několik nově restaurovaných maleb, které budou veřejnosti prezentovány poprvé. Jsou to například dva obrazy ze 17. století, z nichž jeden představuje biblický výjev Kristus u Marty a Marie od frankfurtského malíře, v němž se výrazně uplatňuje zelenina, ovoce a drůbež, další od Gottfrieda Liebalta  zobrazuje Zátiší s granátovými jablky a citrusovými plody.

Kurátoři výstavy: PhDr. Hana Seifertová, Mgr. Libor Šturc

 

GATE

Galerie a informační centrum Středočeského kraje

110 00 Praha 1

Husova 21

 

Máme otevřeno:

pondělí – sobota. 10.00 – 18.00 hodin

neděle: 11.00 – 18.00 hodin

 

 Tel.: +420 221 490 120

E-mail: gate@galeriegate.cz

Facebook: gategallery

www.galeriegate.cz

 

Hodnocení:100 %

Ing. Olga Koníčková
Foto:  GATE, autorka